Heeft Kerst ook contra's?

Laat me duidelijk zijn van in het begin: I love Christmas. Christmas sweaters? Check. Gezellig samenzijn met het gezin? Check. Chocomelk à volanté? Yaaaas. Maar er zijn toch ook dingen aan Kerst die wat negatiever zijn voor sommige mensen, of dingen die ik gewoon minder prettig vind. Lees je even mee?

Bij veel gezinnen, vooral met jongere kinderen, draait Kerst om cadeautjes, en het is meestal ook het eerste wat je uit een kindermond hoort: Kerstmis = cadeautjestijd. Bij ons thuis is daar nooit de nadruk op gelegd. Tuurlijk ligt er wel voor iedereen iets onder de boom, maar de focus ligt toch op gezellig samenzijn, een glaasje drinken en het vooral heel sober houden. Even nadenken over waar Kerstmis vandaan komt, right?


Op het nieuws: eindeloze interviews met mensen die in de supermarkt hun kar overladen met voedsel wat 1) nooit opgeraakt en 2) recht de vuilbak in eindigt. Waa-rom (zijn de bananen krom, ja, reflex.)?! Je moet maar even rondkijken of er zijn mensen die het zich niet kunnen permitteren om een feestmaal te organiseren, of zelfs maar iets speciaal te doen voor Kerst. En dan even wat eten weggooien waar helemaal niks aan is? Nope, not for me.


Het niet meer kunnen vieren van Kerst in het gezelschap van dierbaren. Ik denk dat dit iets is waar iedereen zich wel mee kan identificeren. Het is al jaren dat we er mijn grootouders langs moeder kant niet meer bijhebben, evenals mijn opa langs vaders kant, en ook al kwamen we niet altijd op de dag zelf samen, is het toch een moment waarop je ze even extra mist. Je moet weten dat het huis van mijn grootouders langs moeders kant zowat mijn tweede thuis was als kind, daar schrijf ik later zeker nog een artikel over, en daar niet meer heen kunnen, ook al gaat het zo al voor ongeveer 12-13 jaar, dat is toch iets wat nooit helemaal went.Vinden jullie dat er nadelen zijn aan Kerst? Laat ze even achter in de reacties!

Tags:

Share:

0 reacties