Oh jee - mijn bankrekening.

Aangezien ik al aan mijn vijfde jaar als student bezig ben, en besloten heb om er voorlopig nog niet mee op te houden, leek het me wel handig om eens wat tips & tricks mee te geven wanneer het op je bankrekening aankomt, want hé, het studentenleven kan soms duur zijn. Deze tips kan je natuurlijk ook toepassen wanneer je niet meer studeert, alleen moet je ze misschien een beetje aanpassen. Lees je even mee?1. Weekendwerk.


Toen ik 16 was, vatte ik mijn eerste job ooit aan. Ik begon als verkoopster in een beenhouwerij-bakkerij. Eerlijk is eerlijk, er bestaan properdere jobs, maar het contact met de klanten vond ik helemaal fantastisch en het bedienen op zich stond me ook zeker en vast aan.

Als jongere kan je in het weekend echt een beetje overal terecht: in een bakkerij, beenhouwerij, in de supermarkt, in de horeca... You name it. Je kan zeker en vast eens rondkijken op jobsites, of zelfs in de buurt eens rondvragen of je in de plaatselijke bakkerij aan de slag kan!
2. Jobstudent.


Nu kan je zeggen "Dat is hetzelfde als het vorige stukje.", maar dat is het niet helemaal. Als jobstudent kan je namelijk op eender welke dag van de week werken, als het maar in je tijdschema past. Ik werk nu reeds meer dan een jaar en een half als jobstudent aan de Universiteit, mijn onderwijsinstelling. Zowat elke onderwijsinstelling heeft een afdeling waar jobstudenten aan de slag kunnen. Je kan er verschillende dingen verwachten: lekker even sjouwen, administratieve taken, ... er is voor elk wat wils! Zo leer je ook hoe het er achter de schermen van een onderwijsinstelling aan toe gaat en dat vind ik vooral erg boeiend!
3. Sparen.


Wanneer je voor het eerst extra geld in het laatje krijgt, kan het heel verleidelijk zijn om het er langs ramen en deuren uit te gooien. Ik moet eerlijk toegeven dat ik zo in mijn tienerjaren ook was (en dat is inmiddels ook al meer dan drie jaar geleden). Je geld beheren, dat is iets wat je leert. 

Het is vooral sinds ik aan de Universiteit gestart ben, dat ik pas echt ben beginnen inzien wat geld eigenlijk is in deze maatschappij en hoe hard je het eigenlijk nodig hebt voor later. Het is maar wanneer je dingen begint te onderzoeken als verzekeringen, een huis, dagelijkse boodschappen, dat je weet hoe nietig een briefje van 10 euro kan zijn. Daarom doe ik het volgende:

Ik geef toe, ik werk redelijk veel, omdat ik het graag doe en omdat ik een goed spaarpotje wil aanleggen. Daarom probeer ik met een 200 euro op de maand zeker toe te komen. Daar betaal ik dan ook zo goed als alles van: kledij, sportsupplementen, sportkledij, extra eten wat niet standaard door mijn ouders wordt meegebracht,... Maar.... Ik ben dan misschien ook geen "typische student" op dat gebied. Ik ga namelijk nooit uit (door negatieve ervaringen in het verleden) en mijn sociaal leven is eigenlijk de gym, wat ik trouwens ook zelf betaal. Voor mij is het dus waarschijnlijk iets makkelijker om een groot bedrag opzij te zetten en van mijn besteedbaar inkomen nog wat over te houden aan het einde van de maand dan voor iemand die echt van het studentenleven geniet. Dat zijn dan weer persoonlijke keuzes.

Uiteindelijk moet je het jezelf aanleren van een vast bedrag opzij te zetten. Via home banking kan je bijvoorbeeld ook een doel voorop stellen van een bedrag wat je op het einde van het jaar bijeen wilt gespaard krijgen. Zo kan je beslissen of je tijdens het jaar je een extraatje kan permitteren of of je even moet wachten tot volgende maand. 

Heb jij nog andere tips? Laat ze dan zeker achter in de reacties, zo kan je er ook anderen mee helpen!

Tags:

Share:

0 reacties