The weight update: 2 years & counting.

Wie mij al een hele poos volgt, die weet dat ik 2 jaar geleden, in juli, niet meer goed in mijn vel zat. Ik heb altijd van eten gehouden, nog, en het feit dat wij thuis echte bourgondiërs zijn hielp ook niet echt. Vandaag geef ik jullie nog eens een round-up van mijn "gewicht"-verleden en hoe het nu met me gesteld is! Lees je even mee?


Ik ga in dit artikel wél mijn gewicht vernoemen. Waarom? Zeker en vast niet om op te scheppen, want eerlijk, iedereen moet een gewicht hebben waar hij/zij zich goed bij voelt, zolang het geen ongezond gewicht is, maar ik zal het meer gebruiken als een referentie. Ook: it's just a number, het gaat er nog altijd om hoe je eruit ziet en als dat oké is, dan telt dat cijfertje heel wat minder.Oké, flashback naar een tweetal jaar geleden. Ik kreeg voor de zoveelste keer knieproblemen en na een lange kinésessie van 18 beurten was ik zo'n beetje "verplicht" om naar de fitness te gaan en de knie draaiende te houden. Well, that did not happen. Na een maand of 2 was ik er helemaal klaar mee en aangezien ik eigenlijk niet goed wist wat ik aan het doen was liepen mijn workouts helemaal in het 100. Ik besloot dan maar gewicht te gaan verliezen zonder te sporten maar door op m'n dieet te letten, en dat lukte: na een jaartje gaf de weegschaal 10 kilo minder aan en zakte ik van een gewicht van 76 kg naar 66 kg.

Toen kwam mijn gewicht wat op een plateau terecht en om eerlijk te zijn at ik weer dingen die ik mezelf eigenlijk wat had ontzegd. Chips en snoepjes en talrijke koeken heb ik nooit meer aangeraakt sinds 2 jaar geleden, maar het glaasje wijn en het hapje, tja,... dat kwam er wel weer bij. Uiteindelijk ging mijn gewicht er niet van omhoog, maar het ging ook niet meer naar omlaag.

Begin dit jaar besloot ik het weer eens in de gym te proberen, eerst met het Kayla Itsines programma. Er zijn talrijke mensen die enorm geholpen zijn door haar fitnessschema's, maar het bleek al snel helemaal niets voor mij te zijn. Elke week bij elke workout diezelfde oefeningen, maar dan wat zwaarder, én een voorgeschreven programma, nope, niets voor mij.

Ik begon wat te googelen en op Youtube op te zoeken over fitness en kwam uiteindelijk bij bodybuilding terecht. Ik besloot het te gaan proberen en ik werd helemaal verliefd op de sport, want ja, dat is het wel degelijk! Ik werd verliefd, maar waarschijnlijk net een beetje té. Ik besloot de If It Fits Your Macros - techniek toe te passen, waar je calorieën eigenlijk verdeeld worden in hoeveelheden koolhydraten, vetten en proteïne. Voor een bodybuilder zijn de proteïne natuurlijk enorm belangrijk en om even mijn waarden mee te geven zat ik toen aan een 150-175 gram koolhydraten (té weinig!), 55 gram vetten en 125 gram proteïne. In totaal consumeerde ik 1800 calorieën per dag, wat veel te weinig bleek, want....

Dit is een iets persoonlijker onderdeel van dit verhaal maar.... Een vrouw krijgt elke maand haar regels. Normaal toch. Ik kreeg ze ook nog, maar ze begonnen ook halverwege mijn cyclus te komen, terwijl ik wel degelijk anticonceptie neem en ze dus elke maand op zo goed als exact hetzelfde moment horen te komen. Resultaat was dat ik dus tussendoor kreeg, waardoor ze op hun gewone moment er bijna niet doorkwamen, of helemaal in de war waren....

Dus besloot ik om het IIFYM links te laten liggen want het was voor mij een werkelijke obsessie geworden: ik zag eten niet meer als iets wat lekker hoorde te zijn, maar meer iets wat me moest vullen en dat ik aan het einde van de dag op het exacte grammetje uitkwam. Ik woog alles af met een weegschaal, van yoghurt tot spaghetti, tot zelfs de groenten van mijn salades. Sinds een tweetal maanden doe ik aan Intuitive/ Clean eating en dit is wat dat voor mij wil zeggen:

Ik eet over het algemeen heel clean en zo weinig mogelijk voedsel wat enorm bewerkt is. Mijn ontbijt bestaat uit 0% vet platte kaas (ik hou dat vet dan liever voor iets anders), en lekker fruit (nog zoiets wat veel IIFYM'ers links laten liggen want zij zien het als te veel suiker, so wrong!), soms met wat gedroogd fruit erbij, zelfgemaakte granola, noem maar op. Ook probeer ik één keer per dag een grote salade te eten. Zo krijg je heel wat vitaminen binnen die minstens even belangrijk zijn als je macro's. En ja, daar mag je best een olijfje of een lekkere zongedroogde tomaat tussengooien! 's Avonds eet ik meestal mee met het gezin, tenzij echt énorm vettige dingen. Om eerlijk te zijn: een lekkere lasagne of macaroni met hesp en kaas eet ik gewoon wel mee hoor! Tussendoortjes bestaan uit een proteïnereep, noten, gedroogd fruit, platte kaas, yoghurt, fruit,.... Ik tel dus niets meer. Ik eet waar ik zin in heb (wel gezond), en als ik eens een lekkere koffiekoek of iets dergelijks wil eten, dan doe ik dat gewoon! #itscalledliving !


Wat heb ik nu als resultaat? 2 maand en 2 jaar later weeg ik 61 kg (al varieert het tussen 60,5 en 62) en dat vind ik helemaal goed. Waarschijnlijk zal mijn gewicht nu ietsje stijgen zelfs omdat ik 6 keer per week aan bodybuilding doe en dus wel wat spieren heb gekweekt (wat je nu ook eindelijk echt begint te zien, jeeeeeeeej!). En dat is helemaal prima. Ik voel me goed bij hoe ik eruitzie en weet dat mijn lichaam en de compositie ervan nog wel zal veranderen door het sporten. Ik doe trouwens 0 cardio de laatste maanden, en dat kan ik vooral aan omdat de intensiteit van mijn bodybuilding workouts vrij hoog zijn en ik minimaal rust hou tussen mijn sets door.


Ik ben dus in totaal 15 kilogram afgevallen, wat zo ongeveer het gewicht van mijn hond is. Onvoorstelbaar. En het leukste van alles vind ik dat ik het he-le-maal zelf gedaan heb. Ja, ik zoek wel eens op hoe ik oefeningen moet doen of welk voedsel wat bevat, maar verder heb ik alleen maar mezelf te bedanken, en dat vind ik erg prettig. Tuurlijk is er niets mis mee als je hulp inschakelt, dat moet je zeker en vast doen als je het zelf niet helemaal redt!Dit concludeert zo'n beetje mijn gewichtsverlies update. Ik ga zeker nog dingen blijven delen over gezond eten en fitness, geen zorgen. Laat maar even weten wat jullie rond dit onderwerp misschien graag zouden zien!

Tags:

Share:

0 reacties