Rode Neuzen Dag. Please, read.

Je hebt er de laatste weken ongetwijfeld al iets over gehoord: Rode Neuzen Dag. Eén op de vijf Vlaamse jongeren kampt met psychische problemen. Eén op de vijf. Vandaag vertel ik jullie wat meer over dit project en waarom ik dit project ook op mijn blog wil vernoemen.

Er zijn heel veel kinderen en jongeren die zwaardere situaties hebben doorgemaakt dan ik, maar ook ik heb het op persoonlijk vlak niet altijd even makkelijk gehad. Bereid je even voor, want dit gaat een vrij diep artikel worden (niet te geloven trouwens dat ik dit hier vertel, maar ik doe het toch).

Ik ben zelf gepest geweest toen ik jonger was. Het begin allemaal ongeveer in het vijfde leerjaar van de lagere school. Ik werd uitgelachen, om de meest belachelijke redenen, en dat treft een kind van ongeveer 10 jaar erg hard. Ik ben herhaaldelijk ziek geweest omdat ik niet wou eten, omdat ik mij niet lekker in mijn vel voelde, omdat mensen die het waarschijnlijk niet doorhadden, mij erg kwetsten.

Toen ik van school veranderde, had ik graag gewild dat het pesten volledig stopte. Het eerste jaar ging erg goed, en ik hoopte dat dit een keerpunt zou zijn. Het jaar daarna was niets minder waar. Ik wil niemand met de vinger wijzen, we zaten op dat moment allemaal in de overgang van kind naar jongere, en de ene persoon gaat daar anders mee om dan de andere, al praat het niet goed dat sommige kinderen er verdomd slecht mee omgaan door zich op iemand te richten.

Wie kent Netlog nog? Ja, inderdaad, ik stam af uit die generatie. Er werd een valse pagina over mij gemaakt, waarop ik werd beledigd, dagelijks beschuldigingen en zware uitspraken werden gedaan. Iets waar de school de pester destijds op heeft gewezen, maar de wrok blijft.

Ja, na dit zware voorval begon het iets beter te gaan. Ik werd nog wel eens geplaagd, maar leerde relativeren en begon nieuwe banden te scheppen met klasgenoten, waar ik kan van zeggen dat de laatste twee jaren zo ongeveer de mooiste jaren uit mijn schoolloopbaan moeten geweest zijn, bedankt daarvoor.

Jammer genoeg blijft een kind, een jongere, en ook ik als jongvolwassene daar mee zitten, zo ongeveer voor altijd. Daarnaast komt nog eens dat ik de laatste jaren enorm last hebt van anxiety, wat zo'n beetje met ups en downs gaat, al duren de downs soms iets langer dan de ups.

Ik ben als kind om ook diverse redenen sneller moeten opgroeien.

En toch,..toch ben ik ervan overtuigd dat er mensen zijn die écht zwaardere dingen meemaken dan wat ik heb meegemaakt, al ben ik, inderdaad, getekend voor het leven en heeft het een grote impact op mij als persoon gehad, en heeft het nog steeds.


Dit zijn enkele van de redenen waarom Rode Neuzen Dag zo belangrijk voor mij is. Iedereen mag gehoord worden, iedereen moét gehoord worden. Pest nooit, laat mensen zich niet slecht over zichzelf voelen, want voor je het weet, draagt die persoon dat voor altijd met zich mee.

Ook al is het vandaag de slotshow, ik wil aan iedereen een warme oproep doen om toch een gift te doen via deze pagina , hoe groot of hoe klein ook, of een Rode Neus aan te kopen, dat kan hier. Want deze actie stopt niet vandaag, gaat hopelijk nog heel lang door, en hopelijk kan ik mee dit project ondersteunen en er zelf voldoening uithalen.


Ik was één van deze jongeren, en ben daar nog altijd zo door beïnvloed.

Alsjeblieft, neem dit project onder de arm. 

Veel dank,

Fientje. 

Share:

4 reacties

 1. Oh meisje toch <3 Niemand heeft het recht om je zo te laten voelen en toch zijn er mensen die dat nog steeds niet snappen. Ik ben zelf ook gepest geweest maar hoe harder ik van me afbeet, hoe erger het werd. Ik had niet de juiste 'vrienden' om me heen om me te steunen, daarom ben ik zo blij dat ik ze achter mij heb kunnen laten en ik betere - wat zeg ik : de beste - vrienden heb gevonden aan de universiteit die altijd zullen klaarstaan, no matter what. En zo'n vriend wil ik voor jou ook zijn. Als je het moeilijk hebt, I'm just a click away <3 En uiteraard is Rode Neuzen Dag door mij gesteund ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi artikel meid! Ik ben zelf niet echt gepest geweest vroeger, wel af en toe geplaagd en ik had best wel een slecht zelfbeeld van mezelf (ik vond mezelf nl. te dik, waardoor ik een tijdje niet gegeten heb bv.). Niemand zou door zo'n tijden van pesten mogen gaan, ik vind dat zo vreselijk dat dit nog steeds zo vaak gebeurd (niet enkel bij de kids trouwens, maar ook bij volwassenen op het werk bv) en zoals jij ook aangeeft blijven zo'n dingen je bij, ook doorheen je volwassenheid. Maar zo'n gebeurtenissen maken je ook wel sterker als persoon denk ik.
  Ik heb het programma over de streep bekeken van Rode Neuzen Dag op VTM en ik was diep geraakt, ik ben dan wel (zoals ik al zei) niet echt gepest geweest in m'n jeugd, dat neemt niet weg dat ik doorheen mijn leven ook wel al zware en moeilijke tijden heb meegemaakt. Ik steun Rode Neuzen Dag dan ook dubbel & dik! Als je met iets zit kan je ook echt zeker en vast bij mij terecht, ik luister graag naar mensen en gewoon eens je hart luchten kan zo'n deugd doen. xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kinderen kunnen zo wreed zijn. Ik kan er spijtig genoeg over meepraten want ben ook gepest en dat laat tot vandaag zijn sporen na. De onzekerheid, de twijfels, dat blijft knagen. Ik steun deze actie met volle 100%!

  BeantwoordenVerwijderen