Blogtips #8: Hoe ik mijn foto's neem!

Ik kreeg deze morgen een reactie op mijn artikel waarin werd gevraagd hoe ik nu precies portretfoto's neem. Ik dacht dat het dus wel handig zou zijn even op te lijsten wat ik allemaal gebruik, waar ik ga staan, voor welke belichting ik kies, etc. Benieuwd? Lees dan even mee!hoe productfoto's portretfoto's


Het hangt natuurlijk af van het soort foto's, productfoto's of portretfoto's. Daarom even een onderverdeling.

Productfoto's.

Productfoto's probeer ik te nemen wanneer ik ten eerste goed daglicht heb. Met een grijze of blauwe schijn ben je niet zo veel. Probeer je producten wel uit te zon te leggen, anders krijg je een felle, gele schijn op je producten en ook het algehele resultaat is niet zo mooi om naar te kijken. Ik zorg altijd voor een rustige, neutrale achtergrond, met het liefste wit of beige als hoofdkleur. 

Ik gebruik voor de productfoto's mijn Canon EOS 600D camera met een 50 mm 1.8 lens erop. Door de 1.8 krijg je een hele mooie wazige achtergrond, iets wat ik zelf erg mooi vind. Ik gebruik geen externe belichting of wat dan ook. Qua instellingen zet ik mijn camera steeds op handmatig, zodat ik zelf het diafragma en verdere instellingen kan aanpassen. Hoe ik die dingen instel, hangt een beetje van het moment af. Automatisch kan ook, maar dan zal je geen optimaal resultaat bereiken. 


hoe productfoto's portretfoto's

Portretfoto's.


Dit ligt natuurlijk even ietsje anders. Ik ga ten eerste graag op een plek staan waar er voldoende lichtinval is. De meeste mensen zeggen dat je enkel foto's kan nemen wanneer er enkel licht van voor jou komt, maar ik vind het best mooi wanneer er zowel licht van voor als van achter jou komt. Je kan natuurlijk altijd zelf even uittesten wat je het mooiste vind. Opnieuw ga ik voor een rustige, neutrale achtergrond

Ik gebruik voor de portretfoto's een heleboel meer tools dan voor de productfoto's. Ik gebruik wel dezelfde camera en dezelfde lens. Ten eerste plaats ik mijn camera altijd op een statief, de Hama Star 63. Dat zorgt voor balans, en je kan ook verder staan van je camera dan armlengte. Omdat je verder staat, heb je natuurlijk wel iets nodig waardoor je foto's kan nemen, je kan immers het toestel zelf niet bereiken. Ik kies bij mijn instellingen (ik blijf nog steeds bij de optie "handmatig"!) de optie "Zelfontspanner/ afstandsbediening", waardoor ik met een afstandsbediening de foto kan nemen. Ik gebruik dit trouwens ook altijd om mijn beeld scherp te stellen bij het filmen. Mijn afstandsbediening is de Canon RC-6. Ga natuurlijk altijd staan waar je de camera op gefocust hebt, normaliter is dat het midden, maar dat kan natuurlijk ook afhangen van jouw creativiteit. hoe productfoto's portretfoto'sZo, ik hoop dat ik hiermee enkelen van jullie heb kunnen helpen aangezien ik er de laatste tijd toch nog wat vragen over kreeg. Heb je nog meer vragen of wil je nog andere dingen weten? Laat het dan even achter in de reacties!


Share:

2 reacties