Healthy Days - Minder nek- en rugpijn door yoga.

Ik blijf er maar over doordraven, maar yoga is echt niet alleen wat stretchen, rekken en strekken. Door mijn grootte en enkele voorvalletjes, heb ik een zwakke knie en een pijnlijke rug en knie. Ik doe nu een maand en een half aan yoga en heb toch enkele dingen opgemerkt die ik even met jullie wil delen.
healthy days yoga

Door aan yoga te doen word je zelf bewust van bewegingen die je doet en de houdingen die je aanneemt. Ik heb zelf scoliose in mijn rug, wat eigenlijk wil zeggen dat mijn ruggengraat niet recht loopt. Hier hebben nog verrassend veel mensen last van. Doordat alles een beetje schots en scheef zit, om het een beetje ludiek te houden, brengt dat natuurlijk last met zich mee.

Wat heb ik nu zoal ontdekt door yoga? Ik wist al dat ik met een vrij holle rug loop, dat word me al jaren gezegd, zelfs bij sportlessen op school vroeger. Een handenstand kon ik bijvoorbeeld niet houden, waarschijnlijk omdat mijn houding dus helemaal niet goed was. Ik duw als het ware mijn onderlichaam naar achter en ik hou mijn bovenlichaam énorm stijf.

Bij heel wat yoga oefeningen wordt de aandacht gevestigd op je houding en je flexibiliteit. Je staartbeentje goed onder je lichaam schuiven behoort daar ook toe. Nu is dat niet iets wat je ineens zomaar bewust doet in het dagelijkse leven, maar je merkt wel direct dat je rug een stuk rechter loopt en je lichaam in zijn geheel een stuk rechter staat.

Ook zitten in heel wat yoga sequences oefeningen waarbij je de rug op een correcte manier leert strekken en je nek leert loslaten. Ik zat altijd zo gespannen, dat mijn schouders eigenlijk helemaal naar boven kwamen. Door op een bewuste manier te leren wanneer je moet ontspannen, met welke lichaamsdelen en hoe, krijg je al een heel ander beeld van je eigen lichaam.


Ik kan eerlijk zeggen dat ik me bewuster ben van mijn eigen houding en dat yoga mij geholpen heeft om niet alleen mijn flexibiliteit te verbeteren, mijn spieren op te bouwen, maar het heeft er ook voor gezorgd dat mijn nek en rug een stuk minder pijnlijk zijn. Zoals altijd is dit mijn eigen ervaring en kan ik je niet garanderen dat je dezelfde resultaten zal boeken, maar het is altijd het proberen waard!

Share:

1 reacties

  1. Dit klinkt echt als iets dat ik eens zou moeten doen. Ik heb een 'foutje' in mijn nekwervels, de afstand ertussen is niet zoals het zou moeten, waardoor ik heel vaak pijn in mijn rug en schouders heb. Misschien zou yoga voor mij dan ook wel helpen! ^^

    BeantwoordenVerwijderen