Lifestyle - Studententijd, mooiste tijd van je leven (?).

Vandaag deel ik met jullie een artikel dat ik al een hele tijd wil schrijven, maar waarvan ik nooit geweten heb hoe ik het moet starten. Ik ben op dit moment nog student, dus nee, ik weet niet hoe het leven hierna zal zijn, maar toch wil ik dit even met jullie delen. Lees je even mee?
lifestyle blog


Om misverstanden op voorhand te vermijden; met studententijd bedoel ik de periode dat je verder studeert na je middelbaar onderwijs, bij mij is dat universiteit.

Het begint natuurlijk allemaal bij de richting die je kiest. Ik heb in het middelbaar economie - moderne talen gestudeerd, dus het was een beetje vanzelfsprekend dat ik een economische richting zou kiezen. Zo gezegd, zo gedaan. Na enkele proeflessen bij te wonen, schreef ik me in voor de richting Handelswetenschappen aan de UGent. Op zich wel een uitdaging, maar ik zag het mezelf wel doen.

Ik was iemand die in het middelbaar altijd hele goede resultaten behaalde en eigenlijk nooit problemen had. Dat veranderde natuurlijk helemaal toen ik aan mijn hogere opleiding begon. Ik werd in het eerste jaar direct met mijn neus op de feiten gedrukt en een vrachtwagen buizen werden ingeladen aan het einde van het academiejaar. Niet op alles geslaagd bij de herexamens, dus vakken meenemen naar het tweede jaar. Ik besloot toch door te gaan met de richting, al werd snel duidelijk dat het tweede jaar ook niet zo fantastisch liep, met als gevolg dat ik, in plaats van mijn bachelor dit jaar af te ronden en volgend academiejaar af te studeren, ik nog een jaar extra voor de boeg heb omdat ik een deel in het tweede en een deel in het derde jaar zit.


Doorheen deze jaren heb ik mentaal erg hard afgezien. Dat lijkt heel banaal en misschien totaal niet nodig, maar ik ben iemand die de lat hoog legt voor mezelf en mezelf ook heel erg afbreekt wanneer ik mijn doelstelling niet haal. Voor mij betekende de voorbije jaren dus eigenlijk vooral falen in mijn ogen. En neen, ik ben zeker niet de enige die een beetje hapert en ploegt doorheen zijn studies, maar voor mij was en is het mentaal gewoon erg zwaar.

Daarnaast kreeg ik ook af en toe last van angst, iets wat ik altijd gehad heb, maar door de omstandigheden toch duidelijk meer de kop opstak. Ik vertrek 's morgens altijd op een onmenselijk uur naar school om toch niet op een overvolle trein te hoeven zitten. Ik wil altijd het eerst naar binnen bij een examen, zodat ik zeker goed zit. Ik ga niet uit omdat er ooit een of andere grappenmaker iets in mijn drinken heeft gedaan. Geniet ik van het studentenleven? Ik moet daar bijna neen op antwoorden. Ik ben door naar de unief te gaan zeker gegroeid als mens, maar ik ben ook gekleineerd als mens.


Zoals ik al zei, ik weet niet wat het leven me hierna te bieden heeft. Maar ik hoop ten zeerste dat de mooiste tijd van mijn leven nog moet komen.


Ik wil met dit artikel vooral eens mijn kant van het verhaal delen en laten zien dat het niet is omdat je unief doet en je lekker student bent, je ook echt een fantastisch studentenleven hebt. Dat geldt misschien voor een deel van ons, maar toch niet echt voor mij. Ik wil zeker niet klagen, er zijn mensen die veel ergere uitdagingen in het leven moeten aangaan, maar toch. Share:

7 reacties

 1. Ik denk dat het voor iedereen anders is. Voor mij is het juist de mooiste tijd tot nu toe. Op het middelbaar was ik altijd een buitenbeentje, terwijl ik hier juist helemaal in mijn element ben en super lieve vrienden heb!
  Ik vind het heel jammer dat jij "er niet echt van kan genieten" om het zo te zeggen, ook wegens je slechte ervaringen :(

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Echt een mooie zin: 'Ik ben door naar de unief te gaan zeker gegroeid als mens, maar ik ben ook gekleineerd als mens'. Hier moet ik unief door school vervangen, voor mezelf persoonlijk. Ik heb mij op school (en aan het unief) nooit op mijn plaats gevoeld dus ik begrijp je angsten heel goed. Zorg ervoor dat je genoeg tijd maakt voor jezelf :) Studeren is belangrijk maar tijd nemen om leuke dingen te doen ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het echt goed dat je dit ook deelt op je blog. Niet iedereen kan lekker student zijn nee, dat klopt. Soms is het knokken en vechten voor goede resultaten. Helaas duurt het een jaar langer, maar je bent er nog en dat is al heel wat op een vervolgopleiding. Als je kijkt hoeveel mensen er uit vallen. Super dat je niet op hebt gegeven en doorgaat. Heel veel succes nog, ik geloof in je!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat jammer dat je er niet echt van kunt genieten! Ik denk ook dat het voor iedereen verschilt of hij/zij er wel of niet van geniet. Ik vind het zelf wel mooie voordelen hebben, maar ik merk ook zeker wel dat er vervelende nadelen zijn, maar over het algemeen vind ik het wel leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Niet leuk dat je dat moet doormaken... Ik herken mezelf volledig in wat je schreef. Het is serieus confronterend om op de unief je best te doen en dan toch te 'falen' (want ja, zo voelt dat toch even). Maar ik vind ook dat studeren van buitenaf soms enorm onderschat wordt. Ik hoop dat je uiteindelijk wel met een positief gevoel zal afstuderen, dat je toch een manier vindt om van je tijd als student te genieten en dat je er later tevreden op kan terug kijken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik herken me wel deels in je verhaal. Ik heb eerst HBO gedaan en toen ik afgestudeerd was, zaten de meeste boeken nog in het plastic. Ik ben dit jaar begonnen met de universiteit en hoewel ik van het schakelprogramma en de premaster tot nu toe alles in één keer heb gehaald merk ik dat het me zo ontzettend veel energie kost. De HBO periode was absoluut een fijne periode maar dit jaar vind ik dramatisch zwaar. Ik heb ook weer veel meer last van angst om te falen en als ik een tentamen na kan kijken omdat de antwoordsleutel online staat, ga ik daarna bijna K.O. omdat ik zit te hyperventileren. Allemaal veel te geforceerd en niet nodig, dat weet ik wel maar de druk ligt zo hoog.
  In jouw ervaring dat je gegroeid bent maar ook gekleineerd bent door de uni kan ik me helemaal vinden. Ik hoop dat je hetgeen wat je nog voor de boeg hebt soepeltjes zal verlopen en dat je straks een dikke vette streep onder deze periode kan zetten!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je studententijd is inderdaad niet enkel rozengeur en maneschijn zoals zoveel mensen denken. Ze zeggen altijd dat het de beste tijd van je leven is, maar dat vind ik toch niet altijd waar. Zelf ben ik veel gelukkiger op de Unif dan op de middelbare school, maar ik kan me goed inbeelden hoe je je voelt. Nog even volhouden en je bent van het studentenleven vanaf :-) liefs!

  BeantwoordenVerwijderen