How to: Omgaan met eczeem.

Wanneer je de titel leest denk je misschien "Eikes, eczeem!". Jammer genoeg is het iets waar verrassend veel mensen last van hebben, ook ik. Een echte manier om er mee om te gaan is er niet, maar er zijn wel enkele dingen die kunnen helpen. Lees je even mee?
De manieren waarop ik eczeem krijg zijn door de jaren heen wat gewijzigd. Vroeger kon ik bepaalde dingen niet eten, nu krijg ik enkel eczeem bij bepaalde weersomstandigheden. Wanneer het warmer begint te worden, zie ik dat mijn huid er telkens op achteruit gaat. In het begin jeukt het enkel, na enkele dagen zie je ook de rode plekken komen. Ik heb er vooral last van op mijn armen en in de holtes van mijn knieën, plaatsen waar je snel gaat zweten dus.

Het uit zich bij mij vooral in de vorm van rode, ruwe plekjes. Heel irritant. Zeker in de zomer wil je iets luchtig dragen, iets met korte mouwtjes of geen mouwtjes en ja, heel mooi is het dan niet. Vroeger deed ik ook in de zomer nog een cardigan met lange mouwtjes aan om alles te bedekken, maar uiteindelijk kan je huid dan niet goed ademen en bevorder je het genezingsproces ook niet.

Ik heb door de jaren slechts 1 middel gevonden om de eczeem te bestrijden. Het is zeker niet het beste product voor me, maar wel het enige wat helpt: Dermovat. Het is een dikke zalf waar cortisone inzit. Wanneer ik mijn huid hiermee insmeer, zie ik na enkele uren een duidelijk verschil en neemt de roodheid ook flink af. Dit geneesmiddel kan je enkel op voorschrift krijgen, dus raadpleeg zeker eerst een dokter of dermatoloog.

Hoe ga je daar nu mee om? Misschien word je af en toe met de vinger gewezen: "Wat heb jij nou weer?". Het beste is om gewoon aan die mensen uit te leggen wat het inhoudt en hun duidelijk maken dat jij er niks aan kan doen. Sommige mensen hebben het gewoon en andere niet. Je moet daar niemand scheef voor bekijken of vernederen, dat helpt niemand.


Ik zou dus in de eerste plaats zeker een dermatoloog of dokter raadplegen die je kan verder helpen. Op jezelf ga je er heel moeilijk iets aan kunnen doen en misschien wrijf je er wel middelen aan die het alleen maar kwaad doet. Vertel je omgeving of mensen waar je vaak bij bent en die zich vragen stellen wat het is.


Enkele tips om de exceem te verminderen:

 • Gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar kom er zo weinig mogelijk aan. De plekjes zijn al heel erg gevoelig, dus je kan elke extra irritatie missen als kiespijn. 
 • Leg er iets fris op. Bij mij helpt dit altijd. Een koud doekje bijvoorbeeld, dan kom je er niet direct aan, maar wordt de jeuk wat verlicht.
 • Gebruik de juiste verzorgingsproducten. Blijf sowieso wat weg van douchegels en dergelijke met veel parfum in of andere schadelijke stoffen, je huid is al heel gevoelig!

Ik weet niet in hoeverre deze rambel iemand geholpen heeft, maar aangezien het iets is waar ik ook mee verbonden ben, wou ik het toch even neerschrijven!

Disclaimer: Ik ben geen dokter, huidspecialist, wat dan ook. Wat ik hier vertel is mijn persoonlijke ervaring en wat voor mij geholpen heeft. Raadpleeg een arts.

Bedankt voor het lezen en tot de volgende!

Share:

5 reacties

 1. Handige tip van dat koude doekje! Ik heb er soms ook last van in mijn knieholtes, heel vervelend!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb daar zelf nooit last van gehad gelukkig. Het lijkt me namelijk erg vervelend zoals jij het beschrijft. Is dit een huidprobleem waar je ook weer vanaf kan komen, zeg maar?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb er gelukkig nooit last van, maar goede tips! x

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb het bij mijn neusvleugels, gelukkig is het nu minder dan vroeger!

  BeantwoordenVerwijderen