Lifestyle - Respect.

Vandaag een stukje dat me nauw aan het hart ligt, respect. Toen ik 5 jaar geleden de klas van het 5de middelbaar binnenstapte, wachtte de leerkracht Engels ons al op. Ze legde ons niet eerst het schema voor dat semester uit, zoals gewoonlijk wordt gedaan, maar ze begon met het uitleggen wat voor haar het woord respect wil zeggen. Ik heb dat verhaal altijd met me meegedragen en wil er vandaag ook het één en ander over kwijt. Lees je mee?
lifestyle respect


Ik heb de laatste tijd zelf enkele dingen meegemaakt rond het onderwerp respect die ik echt even met de buitenwereld wil delen, en hoe kan ik beter mensen bereiken dan door dit aan jullie, mijn lezers, te vertellen.

Vorige week maandag was de poetsvrouw op één van mijn campussen bezig om alles terug spic en span te krijgen, een heel werk als je het mij vraagt! Wanneer ik iemand tegenkom, gelijk wie, zal ik altijd een keertje lachen of die persoon begroeten. Ik vind dat een normaal iets, ik heb ook graag dat de mensen mij verwelkomen. Toen ik de poetsvrouw een glimlach schonk, zag ik een blik die ik lange tijd niet zo had gezien. Het was een heel verwonderde blik, alsof er nauwelijks een student ooit haar een lach heeft geschonken. Zo frappant! Even later begon ze de ramen te poetsen, dus ik schoof even naar de andere kant van de gang om de weg vrij te maken. "Dankjewel, dankjewel!", was het antwoord. Ik vond het maar normaal. Hoe mensen soms bekeken worden voor welke job ze uitoefenen is ronduit belachelijk, je hebt iedereen nodig en iedereen verdient respect.

Nog vorige week zat een koppeltje op de trein met echt het schattigste kleintje ooit. Ze hadden een ander geloof, maar doet dat er iets toe? Het kleintje werd wat lastig, dat heb je nu eenmaal met kleine kindjes en ze gooide haar lege verpakking Kiri koekjes het gangpad op. Ik zat er vrij dicht bij, dus vond het maar normaal om even de verpakking op te rapen en terug te geven, zodat het opgeruimd kon worden. Opnieuw kreeg ik een ietwat verwonderde, maar blije blik terug.


Te veel mensen worden gediscrimineerd op basis van geloof en uitgeoefende job. Hoe bizar is dat eigenlijk? Zijn we allemaal niet gelijk? Ik ben echt opgevoed met de gedachte dat iedereen gelijk is en er niemand moet doen alsof ze beter zijn dan de rest. "Respect" a.u.b. Wat vind jij over dit onderwerp? 

Share:

6 reacties

 1. Wauw een heel erg mooi stukje tekst fien ! En je nieuwe blog is nog leuker dan de oude, heel veel respect voor jou !! P.S. : kan je even een kijkje op mijn blog nemen, want ik heb jou getagd in de Life is a Song tag. Zou het heel erg waarderen moest je deze ook op jou blog zetten. Veel liefde voor jou en je fantastische blog xx Ommi

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel groot gelijk!
  Iedereen is hetzelfde, of je nou licht of donker, dik of dun, groot of klein bent; iedereen verdient even veel respect. En zo is het!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel mooi geschreven, je hebt helemaal gelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kan je alleen maar gelijk geven. En het is makkelijk om naar de 'slechte' mensen te kijken, en zo aan niemand respect te tonen! Maar het is veel mooier als je de 'slechte' mensen opzij kan zetten, en iedereen respectvol behandelt, dan krijg je zo een fijne en deugddoende reacties terug! En dan heb je twee partijen hun dag goed gemaakt. Die van jou, en die van de andere persoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel mooi! Ik vind het ook mega belangrijk, maar helaas is deze wereld anders. Zelf de mensen die zeggen dat ze niet racistisch zijn betrap ik soms op racistische uitspraken of trekjes. Ik droom van een multiculturele wereld met respect voor iedereen, maar ik denk niet dat het ooit zal zijn helaas :(

  BeantwoordenVerwijderen