Healthy Days - Hoe ik 10 kilo afviel en op gewicht bleef.

Die titel viel net ietsje langer uit dan verhoopt, maar ik kreeg deze vraag onlangs onder een ander Healthy Days artikel. De kilo's eraf krijgen, da's natuurlijk de eerste stap. De kilo's eraf houden, da's een ander paar mouwen. Natuurlijk ligt dit voor iedereen anders en wat voor mij werkt, werkt misschien niet voor jou. Ik deel vandaag mijn persoonlijke ervaring. Lees je even mee?
gewicht verliezen behouden

Vorige zomer.


In de examenperiode van de zomer van juni 2014 besloot mijn knie het op de dag van een belangrijk examen voor de 4de keer te begeven. Na wat gespartel en geroep, hup naar spoed en een gips. Nog één kans, dan volgt een operatie. Wel, ik besloot na een ellenlange kiné-reeks terug licht te beginnen sporten en dook de fitness in. Ik deed dat eigenlijk heel erg graag en toen kwam het idee bij me op dat ik al een hele lange tijd enkele kilo's kwijt wou en dat dit wel eens de ideale moment kon zijn.

In het begin deed ik het vrij "drastisch". Ik sloot mijn dagelijkse Fanta uit, net als de snoepjes en chips. Eigenlijk dingen die ik allemaal zéker niét nodig heb. In de plaats van boterhammen koos ik voor cracottejes. 

Ik viel eigenlijk vrij snel af en na een maand of 3 was ik 8 kilo kwijt. Netjes, vond ik wel. Enige minpunt: door het drukke studentenleven en andere dingen waar ik mee bezig was begon ik het sporten een beetje te negeren. 


Tussendoor.


Ondanks het feit dat ik niet meer naar de sportschool ging, bleef ik wel wat op mijn eten lette, maar ik gaf mezelf ook af en toe iets toe. Waar ik afbleef: te veel boterhammen, geen frisdrank meer, geen chips en geen snoepjes. "Krijg je soms niet eens zin in een snoepje." Eerlijk: neen. Ik eet het al een hele tijd niet meer en eigenlijk heb ik er ook niet speciaal trek in. 

Ik vermagerde ondertussen nog een kilo of 2 en was bij mijn doel aangekomen: -10 kg. 


Nu.


Ik besloot dat de periode van geen sport meer te doen maar eens voorbij moest zijn en begon met yoga. Daarnaast doe ik ook af en toe een workout van het Youtube kanaal Blogilates, een snelle, heftige workout. 


Boterhammen probeer ik hoogstens 1 x per dag te eten, maar op sommige dagen toch te vervangen door een salade. Als ik dan toch voor boterhammen ga, dan kies ik meergranenbrood.

Mijn ontbijt bestaat nu meestal uit yoghurt en fruit. Voor de rest heb ik geen strak dieet of iets dergelijks. Bakt de mama madeleintjes, eet ik er eentje mee; zijn er chocolaatjes in huis, durf ik me er ok wel eens eentje pakken. Het heeft geen nut om jezelf alles te verbieden, want dan geef je het na een tijd toch op en eet je eens zo veel.
Mijn grootste tip: let op je voeding, maar ontzeg jezelf niet alles. Doe een beetje aan sport en doe vooral waar je jezelf goed bij voelt. Mager worden hoéft écht niet, zorg gewoon dat je een gewicht/ uiterlijk bereikt waar je zelf tevreden mee bent. Je merkt aan mijn uitleg dat ik echt niet zo drastisch dieet, maar dat ik het meer gewoon onder controle hou. Op de foto: eerst zie je mij in juli, dan rond begin oktober, de laatste foto is nu. Heb je nog vragen? Stel ze dan gerust in de reacties! 

Share:

9 reacties

 1. Ik wil ook dringend gaan sporten, om die overtollige kilotjes eraf te krijgen. Mooi artikel!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed dat je je zo goed voelt! Maar je was al mooi hoor ;) Ik vind het ontzettend moeilijk om niets lekkers te pakken, dus ik probeer zoveel mogelijk gezond te doen en ik sport daarbij nog!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat knap zeg! Ik hoef zelf niet af te vallen, maar ik probeer wel om sterker te worden en doe daarom graag de Blogilates workouts!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super knap zeg! Je ziet er onwijs goed uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Echt heel goed dat het je gelukt is om je doel te bereiken! ^^ Mijn doel is ook -10 kg en op dit moment zit ik aan -2 kg ^^ Ik heb alleen 1 probleem: Ik kan heel goed van alle ongezonde dingen zoals chocolade en dergelijk blijven, maar eens als ik mezelf toezeg om 'eentje' te nemen, kan ik meestal niet meer stoppen :s Dan vind ik het moeilijk om niet ineens 3 chocolaatjes te eten of om de dag de chocolaatjes weer links te laten liggen. Als je snapt wat ik bedoel :) Eigenlijk zou ik mezelf dat ene chocolaatje niet mogen toelaten want dan loopt het bij mij vaak mis. :( Heb jij dit ooit gehad toevallig?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. om de dag erna de chocolaatjes weer links te laten liggen* :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goed gedaan !!
  Mijn doel is om nog 5 kg af te vallen, maar ik sport zowiezo al veel (puur uit interesse) dus ik probeer ook wat op mijn eten te letten :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wauw Fien! Super 10kg! Dat is en getal dat in er bij mij ook graag terug af zou zien gaan :-) In de tips van het eten kan ik me ook vinden! Maar het helemaal ontzeggen kan ik ook niet want als ik er dan eens eentje eet, eet ik ineens de hele doos leeg :$ wel is sporten voor mij een groot probleem aangezien in op de sukkel ben met mijn heup en mijn lies... Maar euhm als jij naar de fitness gaat heb je dan het gevoel alsof je goed sport? Als ik zelf moet gaan heb ik altijd het gevoel dat ik mezelf niet hard genoeg push... Tips?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Handige tips! Zelf probeer ik mijn snacks altijd door gezondere dingen te vervangen, zoals dat ik nu bijvoorbeeld pure chocola eet in plaats van normale!

  BeantwoordenVerwijderen